Notícies

Compartir

Notícies
19/07/2021
Ens plau fer-vos avinent el guanyador del PREMI CATALUNYA 2020.
El jurat d’aquesta any ha atorgat el més important reconeixement de la FCF a Joan Mimó Bayo per la seva col·lecció “El quart genet”.
Mimó amb la seva col·lecció de gran creativitat ha volgut fer-se ressò del drama i patiment que ha representat per tothom la pandèmia de la COVID-19. Aquest és el text que acompanya la seva col·lecció:
“EL QUART GENET
M’encanta l’obligació d’haver de presentar col·leccions amb unitat temàtica ja que m’obliga a esforçar la imaginació i la creativitat.
La col·lecció que presento al Premi Catalunya ve motivada pel sentiment de la situació que ens està tocant viure per culpa d’aquest virus maligne i per la mort d’alguns companys i familiars als que no he pogut acompanyar en l’últim adéu.
La col·lecció de les cinc obres obligatòries se m’ha fet curta per expressar tot aquest sentiment. He dedicat el vídeo al tema amb 27 fotografies més, intentant que totes elles estiguin relacionades amb el tema tractat i, amb la darrera imatge, veiem la llum al final del túnel.
Les imatges de la col·lecció han estat tractades amb deformacions per aconseguir expressar el dramatisme que exigeix el tema, amb trames de fons i ràfegues de llum per potenciar una harmonia i equilibri al conjunt de la col·lecció.
La primera foto representa un àngel elevant una víctima del virus entre els seus braços, destacant la deformació del cos i expressant el patiment en el seu rostre.
A la segona foto escenifico una roda que representa el virus destrossant la persona, mentre un altre personatge intenta salvar-lo i un tercer marxa elevant-se cap al cel.
La tercera foto representa una persona encorbada pel pes de la malaltia davant la impotència de la dona i el fill.
La quarta foto representa l’autoritat superada davant la gran quantitat d’infectats.
La cinquena foto representa una família desesperada per no poder-se acomiadar del seu ésser estimat.”
 
Volem destacar també la gran qualitat dels treballs presentats pels finalistes i estem segurs que qualsevol d’ells hagués pogut ser amb tot el mèrit el Premi Catalunya 2020.
Donem també, doncs, l’enhorabona a Jordi Piqué, Víctor Murillo, Carlos Frías, Francesc Valldeoriola, Andreu Noguero, Javier Checa, Toni Barbany, Carles Alasraki i Ruben Sanz.
Podeu veure una galeria amb les obres del guanyador i una obra de cadascun dels finalistes.
15/07/2021
Fruit del conveni signat entre la FCF i l’Institut Municipal de Cultura de Reus de cessió dels fons de la fototeca de la FCF al març d’aquest any hem començat escanejar i documentar les prop de 2000 fotografies que composen aquest fons, procés que es pot allargar un parell d’anys. Aquest fons està composat principalment per obres presentades al Premi Catalunya fins l’any 2013, fotografies aportades per sol·licitar les diferents distincions que atorga la FCF i, també, una part són les obres seleccionades i premiades en la Biennal de Fotografia de Cultura Popular i Tradicional Catalana que va organitzar la FCF entre els anys 2000 i 2008 amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.
Ara, aprofitant que aquestes obres de la Biennal a que al·ludíem ja estan documentades, el Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus ha muntat una exposició amb una selecció d’aquestes obres que estarà oberta des del 13 de juliol al 24 de setembre de 2021.
Els autors representats en la mostra són: Secundí Roca, Jordi Moras, Antoni Mañosas, Frederic Garrido, Sergio Tello, Joan Espinach, Santi Bajona, Eduard Martínez, Jordi Calmet, Ramon Vilalta, Raimon Moreno, Antoni Pastor, Joaquim Cabezas, Rosalina Camps, Pepi Casanova, Emili Combalia, Bednvingut Xandri, Joan Vila, Andreu Noguero, Joan Serrano, Josep Ponsa, Joan Mimó, Luís Leandro, Ricard Garcia, Joan Cullell, Josep Pons, Rosa M. Farriol, Joana Imbernon. Domènec L. Alió i Àngel Vila.
Tota aquesta feina començarà a ser més visible, previsiblement aquesta tardor, quan es puguin consultar en línia els fons de la Fototeca de la FCF juntament amb els milers d’obres que conserva el CIMIR de Reus. En l’actualitat tenen escanejades i documentades més 45000 imatges.
Podeu veure una galeria amb imatges de la sala d’exposicions.
08/07/2021
Com vam anunciar oportunament el proppassat dia 1 de juliol vam emetre un nou programa del Canal 50mm TV dedicat, en aquesta ocasió, als guanyadors de la 12a Lliga Catalana de Fotografia Digital 2020/2021 que, com sabeu, van ser en Diego Pedra Benzal de l’Agrupació Fotogràfica de Gavà i com a entitat, la guanyadora va ser l’Agrupació Fotogràfica de Montcada i Reixac.
El conductor del programa, en Lluís Pérez Mañosas, va presentar els guanyadors i, tot seguit, el President de la FCF, en José Antonio Andrés Ferriz va procedir a la lectura del acta del jurat de la lliga y posteriorment es va projectar un audiovisual amb les obres més destacades presentades a la lliga d’enguany.
Tot seguit, després d’un breu repàs al currículum d’en Diego Pedra Benzal i de la lectura d’una ressenya que havia fet d’ell i de la seva obra en Salvador Obiols, va començar l’entrevista a en Diego fent un repàs de les obres presentades a la lliga i que li han valgut ser-ne el guanyador absolut. Podríem destacar que gràcies a la seva professió de molts anys de dissenyador gràfic, les seves obres destaquen per la seva cuidada composició sense un excessiu us i abús de Photoshop cosa que confereix a la seves imatges naturalitat i frescor.
Tot seguit es va presentar a en Cosme Oriol, President de l’Agrupació Fotogràfica de Montcada i Reixac, AFOTMIR, que, com hem dit, ha estat la entitat guanyadora de la lliga. Tot seguit vam poder veure un audiovisual que ens presentava la seva frenètica activitat que li permet ser una entitat capdavantera. En Cosme resumia els motius dels seus èxits que són l’aposta per compartir coneixements entre els diversos socis en les seves respectives especialitats i la voluntat de participar com a grup a la lliga i altres certàmens. Es va fer un breu repàs d’algunes obres presentades pels socis de l’entitat.
Com sempre, us recomanem vivament  que si no vau poder seguir l’emissió en directe la recupereu a través del canal de YouTube de la FCF: https://www.youtube.com/channel/UC0bFuPiRoDAeuniV3zObX0w
No us ho podeu perdre!!
23/06/2021
El proper dijous dia 1 de juliol a les 19:00 presentarem un nou programa del Canal 50mm TV.
En aquesta ocasió i en motiu del tancament de la 12a Lliga Catalana de Fotografia 2020/2021 entrevistarem als guanyadors de la lliga.
Així parlarem amb Diego Pedra Benzal, guanyador absolut de la lliga i amb Cosme Oriol Riera, president de l’entitat guanyadora l’Agrupació Fotogràfica Montcada i Reixac.
Els dos ens parlaran, potser, de quin és el secret per guanyar la lliga.
No us ho perdeu. Com sempre ho podeu seguir en directe a: https://www.federaciofotografia.cat/canal-50-mm-tv
Si finalment no ho poguéssiu seguir en el seu moment ho podreu recuperar en diferit al nostre canal de You Tube: https://www.youtube.com/channel/UC0bFuPiRoDAeuniV3zObX0w  
 
19/05/2021
Us informem que un cop acabada la Lliga i publicats els resultats del mes de maig (serà aproximadament cap el dia 27 d’aquest mes) s'obrirà un període fins el 2 de Juny on s'atendran i es resoldran totes aquelles al·legacions que puguin haver sorgit durant totes les convocatòries de la Lliga, al correu electrònic info@federaciofotografia.cat
Recordem que totes les definicions de les categories de la XII Lliga estan recollides al web de la FCF a Documents: https://www.federaciofotografia.cat/sites/default/files/documents/2020_definicions_v3.pdf
Tal i com indiquen les bases publicades al setembre de 2020, si alguna de les fotografies del primer classificat de cada categoria no les compleix, quedarà exclosa de la participació en el corresponen tema.
Podeu veure les bases adjuntes.
13/05/2021
RECORDEU! El proper dia 15 és la data límit per participar a la convocatòria de maig de la 12ª Lliga Catalana de Fotografia 2020-2021
No espereu a l’últim dia, pugeu la vostra foto ja!
Us adjuntem les bases de la lliga d’enguany.
13/05/2021
 
Us recordem que teniu fins el 10 de juny per sol·licitar les distincions que per les vostres puntuacions us puguin correspondre.
Per fer el tràmit heu d’anar al web de la FCF al “Racó del soci”
No espereu al darrer dia!
06/05/2021
 
 
S'ha arribat a un acord de col·laboració per a tots els associats a la Confederación Española de Fotografía i també associats a Federacions, estiguin o no associats a la CEF.
 
Entreu al següent enllaç